Delen
twitter_black.svg facebook_black.svg linkedin_black.svg

Ontdek hoe het nieuwe Van der Valk hotel na jaren vertraging eindelijk van start kan

Nieuwbouw

Ontdek hoe het nieuwe Van der Valk hotel na jaren vertraging eindelijk van start kan

Na jaren van planning en vertragingen heeft de bouw van een nieuw Van der Valk hotel op bedrijventerrein De Schans in Alphen aan den Rijn eindelijk groen licht gekregen. De aanwezigheid van de beschermde waterspitsmuis heeft lange tijd een stokje voor de bouwplannen gestoken, maar dankzij een zorgvuldig uitgewerkt plan voor de tijdelijke verhuizing van het diertje, kan het project nu toch van start gaan.

Economische impuls en werkgelegenheid

Het nieuwe hotel, dat naar verwachting aanzienlijke economische voordelen met zich mee zal brengen, voorziet in een nijpend tekort aan hotelkamers in de regio Zuid-Holland. Met de bouw van het acht verdiepingen tellende hotel, voorzien van 140 kamers, wordt ook de werkgelegenheid in de omgeving een flinke impuls gegeven: honderd volledige arbeidsplaatsen worden er verwacht.

Zorgvuldige omgang met natuur en lokale diersoorten

Bij de plannen is rekening gehouden met de beschermde status van de waterspitsmuis. Na uitvoerig onderzoek en overleg met Omgevingsdienst Haaglanden is besloten tot een tijdelijke verplaatsing van de diersoort naar een nabijgelegen geschikt habitat. Dit besluit is niet lichtvaardig genomen; alternatieven zijn overwogen, maar de gekozen oplossing bleek het minst ingrijpend voor de diertjes. De omgevingsdienst heeft een ontheffing verleend, geldig tot en met 1 januari 2034, om de voortplantingsplaatsen of rustplaatsen van de muis tijdelijk te verstoren.

Verhuizing met oog voor detail

Het project omvat een gedetailleerd plan voor de tijdelijke verhuizing van de muizen, waarbij het maaien van het gebied zorgvuldig buiten de voortplantingsperiode plaatsvindt om de dieren niet in gevaar te brengen. Na de bouw van het hotel wordt de habitat van de waterspitsmuis in de omgeving hersteld en verbeterd, zodat de dieren naar hun oorspronkelijke leefomgeving kunnen terugkeren.

Een nieuwe mijlpaal voor Van der Valk

Dit hotel wordt de 69ste vestiging van Van der Valk in Nederland, waarmee het bedrijf een nieuwe mijlpaal bereikt in zijn uitbreiding. Hoewel het lastig was een reactie te krijgen van de ondernemersfamilie, is het duidelijk dat dit project veel betekent voor zowel de economie als de natuurlijke omgeving van Alphen aan den Rijn.

Belanghebbenden hebben tot en met 29 april 2024 de tijd om bezwaar te maken tegen de verleende ontheffing, maar met de zorgvuldige voorbereidingen en het streven naar een evenwicht tussen ontwikkeling en natuurbehoud, hoopt men op een voorspoedige realisatie van het hotel.

Waar zal het Van der Valk Hotel gebouwd worden?

Het hotel zal gebouwd worden naast de MCdonalds aan de Goudse Schouw en langs de N11.